Robert Tappert: Portréty z Majdanu

Je fotografom dejiska. Nie takého, ktoré zachytávajú mestské kamery, štatistky, narýchlo zbúchané našminkované tévé-reportáže, ale dejiska medzi štyrmi očami. Kým práve teraz ide svet za udalosťami na Ukrajine, Robert Tappert ide za ľuďmi. Viac než horiace pneumatiky a úrady v súmraku dymu si všíma mráz, dym, oheň v dejisku ľudskej tváre. Ukážka z vyše tristo portrétov ľudí, ktorí stáli v prvých líniách majdanských barikád!

Sadze z dymu sa z kože zmyjú, plamene v očiach vyhasnú, ústa umlčia hluk sirén. Keď bude po všetkom, zostane tvár nedotknutá ako zlato. V nej sa prelínajú dejiny osobné s tými národnými. Črty tváre dokresľujú črty (U)krajiny. Tappertove fotky nás približujú k samotným účastníkom ukrajinského konfliktu na vzdialenosť potrasenia rúk. Nie je fotografom, ktorý si z miesta odnáša len dobré snímky, ale aj mená, kamarátstva, priateľstvá, ponaučenia (možno aj o sebe samom). Túto možnosť dáva prostredníctvom svojich fotografií (vytvorených v provizórnom ateliéri v centre konfliktu) aj ostatným.

Robert Tappert

Robert Tappert Študoval divadelnú réžiu na VŠMU a DAMU v Prahe. Pôsobí ako fotograf a režisér na voľnej nohe. Zameriava sa na oblasť dokumentárnej, reportážnej a divadelnej fotografie.